Win XP Pro SP3 loses SMB in networking

Home Forums Client Operating Systems Windows 2000 Pro, XP Pro Win XP Pro SP3 loses SMB in networking

This topic contains 4 replies, has 5 voices, and was last updated by Avatar asrdias 8 years, 1 month ago.

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • Author
    Posts
  • Avatar
    Jabba the Cat
    Participant
    #157860

    I have a problem with a Samsung X11 laptop running XP Pro SP3, where the machine is on a simple p2p network, with other machines running XP Pro SP3 or Mac OSX 10.5.8. There is a D-Link DSL-G624T router/hub connecting all these machines together, and providing DHCP service for some, but not all machines.

    The Samsung and a Mac Mini both have static ip addresses because the Samsung acts as a simple file server via its connected usb drives for streaming music and video, via VLC running on the Mac, as well as print services for all machines on the network. The Samsung and Mac ip addresses were locked down as part of this investigation, as I started to call the Samsung server by the ip address and not its network name from the Mac.

    This problem started a few weeks ago when the Mickeysoft auto update dumped another network layer on the Samsung in the form of TCP/IPv6. I then found the network comms going down a number of times a day until I figured out that the new IPv6 layer was the primary problem and removed it from the Samsung network layer stack. However, I still have an intermittent problem where about once every 24hrs, or so, the Samsung loses the SMB layer and cannot be accessed for file sharing or printing by the other machines on the network. You can ping in all directions successfully so I know it is not a hardware issue and my diagnostics software, Autoscan Network, shows that Netbios Session Service is still running ok on the Samsung but SMB has disappeared. How can I reinitialise/restore the SMB layer without rebooting the Samsung and what may be causing the drop out?

    tehcamel
    tehcamel
    Moderator
    #358601

    Re: Win XP Pro SP3 loses SMB in networking

    workstation service , server service.

    ps.. I’ve never seen XP automatically install IPv6 as part of windows update.

    PPS – don’t go blaming vendors by using silly, childish names, for providing updates.

    Have you gone and looked over the list of updates being provided..?
    try here:
    http://support.microsoft.com/kb/894199

    PPPS – a protocol is not a layer. nor is SMB.

    Avatar
    asrdias
    Member
    #385010

    Re: Win XP Pro SP3 loses SMB in networking

    Thank you for your reply

    >workstation service , server service.
    presumably this is the module you refer to?
    WINDOWSsystem32svchost.exe -k netsvcs

    >ps.. I’ve never seen XP automatically install IPv6 as part of windows update.
    Thank you for that bit of info.

    >PPS – don’t go blaming vendors by using silly, childish names, for providing updates.
    ?

    >Have you gone and looked over the list of updates being provided..?
    >try here:
    >
    Useful, thank you.

    >PPPS – a protocol is not a layer. nor is SMB.
    Thank you for the correction.

    Blood
    Blood
    Moderator
    #336054

    Re: Win XP Pro SP3 loses SMB in networking

    Jabba the Cat;254247 wrote:

    >PPS – don’t go blaming vendors by using silly, childish names, for providing updates.
    ?

    I was intitally thrown by what you were referring to here. Who the hell’s Mickeysoft? Then I realised you were referring to Microsoft. Sorry, but it gets very tired seeing this sort of thing.

    However, how many machines are accessing the Samsung? There is a 10 connection limit. What are the symptoms you are seeing when the network goes down? What error messages? Check for event 4226 in the System Event Log.

    Avatar
    wullieb1
    Moderator
    #243495

    Re: Win XP Pro SP3 loses SMB in networking

    Blood;254591 wrote:
    However, how many machines are accessing the Samsung? There is a 10 connection limit. What are the symptoms you are seeing when the network goes down? What error messages? Check for event 4226 in the System Event Log.

    Exactly what is was thinking.

    This might throw some light on it.

    http://support.microsoft.com/kb/314882

    Another thing is that i’m 99% positive that the IPv6 protocol is not installed automatically but requires the end user to install it.

    http://support.microsoft.com/kb/2478747

    In my opinion though try and reset the TCP/IP stack on the problem device and also reset winsock while your at it.

    TCP/IP
    http://support.microsoft.com/kb/299357

    Winsock
    http://windowsxp.mvps.org/winsock.htm

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)

You must be logged in to reply to this topic.