Announcement

Collapse
No announcement yet.

QoS Traffic Shaping not working (but policing does work)

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • QoS Traffic Shaping not working (but policing does work)

    I have been through every forum on the net for this on and am getting no where...PLEASE HELP!

    Here is my situation,
    I have lots of PPPoE users that get Virtual Access interfaces created upon login based on a virtual template. I need to traffic shape them. I know how to get it to work on an individual basis, because the policing within a service policy works fine. As soon as i change it to shaping it leaves things wide open.

    I really dont care how it gets done, I just need to be able to specify a speed to be traffic shaped and apply that to a virtual template. I need to limit speeds on the download and upload, i understand that the upload i will use the policing, but the download i need it to smooth out the flow and be traffic shaped, not policed.

    Here is my Policies and classes:
    ***
    policy-map CHILD
    class class-default
    bandwidth 1650
    policy-map PARENT
    class class-default
    shape average 1650000
    service-policy CHILD
    ****
    Here is my Virtual Template:
    ****
    interface Virtual-Template8
    description pppoe-auth-FTTH
    ip unnumbered FastEthernet0/0
    ip access-group subs-in-FTTH in
    ip mtu 1493
    timeout absolute 6120 0
    peer default ip address pool FTTH-POOL
    ppp authentication pap pppoe-auth
    ppp authorization pppoe-auth
    ppp timeout idle 84600
    service-policy output PARENT

    ****
    Here is the Virtual Access Interface that gets created:
    ***
    7200-ADSL#sho interfaces virtual-access 2.32 configuration
    Virtual-Access2.32 is a PPP over Ethernet link (sub)interface
    Derived configuration : 284 bytes
    !
    interface Virtual-Access2.32
    ip unnumbered FastEthernet0/0
    ip access-group subs-in-FTTH in
    timeout absolute 6120 0
    peer default ip address pool FTTH-POOL
    ppp authentication pap pppoe-auth
    ppp authorization pppoe-auth
    ppp timeout idle 84600
    service-policy output PARENT
    end
    ***

    AND HERE IS MY PROBLEM!!!
    ****
    7200-ADSL#sho policy-map interface virtual-access 2.32
    Virtual-Access2.32
    Service-policy output: PARENT
    Class-map: class-default (match-any)
    279116 packets, 369905269 bytes
    5 minute offered rate 8990000 bps, drop rate 0 bps
    Match: any
    Traffic Shaping
    Target/Average Byte Sustain Excess Interval Increment
    Rate Limit bits/int bits/int (ms) (bytes)
    1650000/1650000 9900 39600 39600 24 4950
    Adapt Queue Packets Bytes Packets Bytes Shaping
    Active Depth Delayed Delayed Active
    - 0 59 3501 0 0 no
    Service-policy : CHILD
    Class-map: class-default (match-any)
    279116 packets, 369905269 bytes
    5 minute offered rate 8990000 bps, drop rate 0 bps
    Match: any
    Queueing
    Output Queue: Conversation 73
    Bandwidth 1650 (kbps)Max Threshold 64 (packets)
    (pkts matched/bytes matched) 0/0
    (depth/total drops/no-buffer drops) 0/0/0

    ****

    The results i am getting is unrestrcited throughput, i am seeing about 40mb of throughput when the target is to limit to 1.65MB. As you can see from the output the PARENT class is seeing 279116 packets, but the shaper only saw 59. In all the examples i see on the internet these two numbers should be the same. Why is the shaper not acting on all the traffic crossing that class/policy?

    Hardware/IOS:
    Cisco IOS Software, 7200 Software (C7200-IK9SU2-M), Version 12.4(12), RELEASE SOFTWARE (fc1)

    Thanks for any Input!
    Joel

  • #2
    Re: QoS Traffic Shaping not working (but policing does work)

    More Info at the following post:

    supportforums.cisco.com/message/3293007#3293007

    Thanks!
    Joel

    Comment

    Working...
    X